Energiezuinig architect

Lang voordat de door de overheid opgelegde E-peil-eisen een maatstaf vormden in het ontwerp- en bouwproces, probeerden we al om de door ons ontworpen gebouwen te optimaliseren op vlak van energiezuinigheid, maar ook op vlak van kosten- efficiëntie. Vrijwel iedereen is er intussen van overtuigd dat energiezuinige gebouwen de toekomt zijn, maar tegen welke investering en terugverdientijd: naast de idealistische kijk is een nuchtere en realistische benadering ook minstens zo wenselijk.

Wij vinden het belangrijk dat er geen compromissen worden gemaakt naar energiezuinigheid of duurzaamheid in de basis van het gebouw: dit wil zeggen dat de ruwbouw steeds met voldoende duurzame materialen, (thermische) isolaties en luchtdichtheid dient gerealiseerd te worden. Hieraan kunnen er immers moeilijk of geen wijzigingen meer aangebracht worden in de toekomst. Op vlak van technieken zijn er daarentegen wel nog bepaalde toekomstige uitbreidingen of verbeteringen mogelijk.

Wij zijn er trots op dat het merendeel van de door ons gerealiseerde woningen variëren van  zeer energiezuinig tot Bijna Energie Neutraal of zelfs nulenergiewoningen. En dit zowel bij de traditioneel uitgevoerde (gemetselde) woningen als de woningen in houtskelet.